8 филма свързани с хулиганската и ултрас култура

Movies

От The Weekend решихме да ви представим няколко филма, които разкриват живота на футболните ултраси и хулигани и са считани за най-добрите в тези среди:

1. „Ultras“ (2020) – Италиански филм, който разказва за футболните ултраси в Неапол. Презентира живота на една група фенове и техните преживявания, както и връзката им с футболния отбор.

Ultras

2. „Околофутбола“ (2013) – Филмът „Околофутбола“ е важен принос към разбирането на футболната ултрас и хулиганска култура в Русия и отразява динамиката и сложността на този свят, който съчетава страстта към футбола, принадлежността към отбора и проблематиката на събитията, които го заобикалят. Главно участие във филма заемат групировки от Спартак Москва и ЦСКА Москва.

3. „Awaydays“ (2009) – Разказва за младеж, който се включва във футболната кежуал сцена на 1980-те години в Ливърпул. Филмът разкрива борбата между различни феновски групи и личните предизвикателства на главния герой.

4. „Rise of the Footsoldier“ (2007) – Въпреки че този филм се фокусира главно върху организираната престъпност, има и сцени, които разкриват присъствието и участието на футболните хулигани във Великобритания.

Rise of the footsoldier

5. „Green Street Hooligans“ (2005) – Този филм разказва историята на бивш студент от САЩ, който се присъединява към група футболни хулигани от West Ham, Лондон. Филмът разкрива културата на крайните футболни фенове, изобразяваща насилие и враждебност. GSH представя и конфликтите между различните фенски групировки и опасностите, които са свързани с принадлежността към хулиганската субкултурата.

6. „The Football Factory“ (2004) – Филмът проследява живота на футболните хулигани от Лондон (в частност тези на Челси) и разкрива насилието и враждите, които държат в напрежение през цялото време. 

7. „I.D.“ (1995) – Филмът разказва историята на млад полицай, който се прикрива като футболен хулиган, за да разкрие насилието и престъпността, свързани с фенските групировки във Великобритания.

8. „The Firm“ (1989) – Филмът проследява историята на младеж, който се присъединява към група футболни хулигани в Лондон. Разказва за конфликтите между различните фенски групировки във Великобритания.

The Firm
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *